divendres, 22 de març de 2013

Grups de suport a la lactància materna

Tots sabem que la lactància materna és l'alimentació òptima del nadó i el nen petit, però continua havent moltes mares que, tot i havent intentat, abandonen la lactància moltíssim abans del que s'esperava.

Les dones no tenim un "instint de lactància", això és una cosa que s'aprèn i que en moltes cultures continua transmetent-se de generació en generació, a l'entorn social i cultural, com un fet quotidià i natural a la criança d'un nadó, i les dificultats que puguin aparèixer es resolen fàcilment amb l'ajuda i els consells d'una mare, una germana, una amiga .... i en molts casos ni tan sols arriben a viure com un veritable problema sinó com un pas més en aquest aprenentatge que implica ser mare i en el qual la lactància està inclosa.


Lamentablement, a la nostra societat actual, cada vegada són més les dones que es troben lluny de la seva família d'origen quan comencen a crear la seva pròpia família, o que, tot i tenint-la a prop, no aconsegueixen el suport adequat a l'hora d'alletar perquè les seves pròpies mares ja formen part de la "cultura del biberó", de les llets artificials, dels nadons grassonets per ser considerats sans, etc ... perquè aquests són els conceptes que els han transmès també a elles i que tenen incorporats com "normals".

I és fonamentalment en aquest context on els grups de suport a la lactància assumeixen un rol primordial, perquè constitueixen aquest nucli on l'embarassada, la mare recent, les mares experimentades i la comunitat en general es reuneixen per compartir un temps, experiències, buscar ajuda concreta, etc.

De fet, un punt important de cara a aconseguir una lactància exitosa és fomentar el contacte de les mares amb els grups de suport ja des de l'embaràs per rebre informació i suport.

És un àmbit d'ajuda bàsicament de mare a mare, on els professionals de la salut tenim una funció d'escolta, de moderació, d'informació, per oferir entre tots diferents recursos i alternatives i que cada mare pugui sentir-se segura i autònoma en la presa de decisions en relació a la lactància i a la criança ...

No és un espai de crítica sinó de reflexió, d'intercanvi, on la família en la seva totalitat està convidada i on intentarem enderrocar els mites que fan de barrera a la lactància i aprendre entre tots a aconseguir una lactància feliç en el context d'una maternitat- paternitat saludable i gaudida.

Article redactat per la Dra. Paula Rodríguez, pediatra consultora de Lactància Materna. El proper dijous 25 d'abril a les 10 del matí s'iniciaran les reunions del Grup de Lactància Materna de la Fundació Hospital de Nens que ella coordinarà, i que es faran els dijous setmanalment entre les 10 i les 11 del matí.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pels teus comentaris!